Jalostusori

Jalostusori

Milli's You Got It 299 SH 

"Juuso" ottaa vastaan tammoja tallillamme, Mannen Ratsutilalla Nurmeksessa, os. Lieksantie 83. 
Hinnat vuonna 2019: astutus 0 €, varsamaksu 350 €, hoitopäivät 8 €/päivä. Hinnat sisältävät arvonlisäveron. 
Tiedustelut ja varaukset: Marianne (Manne) Okkonen, puh. 041 481 2131 (puhelut, viestit whatsapp) tai mannenratsutila@gmail.com 
Sukutaulu ja tietoja: Milli's You Got It - sukuposti

Juuso on jalostukseen hyväksytty 76,5 cm korkea minishetlanninponiori, joka on väriltään kaunis voikko. Se on eläinlääkärin tarkastama ja kaikin puolin terve nuori herrasmies. Juusolla ei ole kutinaa (kesäihottumaa/allergiaa), purenta on kunnossa, luusto terve ja vahva. Luonteeltaan Juuso on kiltti ja sosiaalinen, ja laiduntanut niin muiden oriiden, tammojen kuin ruunien kanssa. Juuso on ystävällinen , nöyrä ja hyvä käsitellä. 

Juuso ottaa vastaan puhdasrotuisia minishetlanninponeja tai pienikokoisia standardikokoisia shettiksiä. Juuso on astunut meillä onnistuneesti 95 cm korkeita tammoja. Ponin tulee olla rekisteröity ja mielellään myös KTK-kelpoinen (nyk. jalostusarvostelu). Tamman tulee olla terve, pysyä sähköaidassa (Asumme ison tien varrella!) ja oltava asiallisesti käsiteltävissä. Suosittelemme tammalle vakuutusta, sillä tamma on astutettavana aina omistajan vastuulla. Emme astuta kesäihottumaisia tammoja. Mikäli tammalla on varsa alla, olisi hyvä, että varsa olisi totutettu käsittelyyn. 

Tammat astutetaan yleensä valvotusti, jolloin ori viedään tamman luo astumisen ajaksi. Mikäli tamma on kengässä, tulee vähintään takakengät poistaa. Tamma on hyvä myös madottaa ennen astutukseen tuontia. Mikäli kiimakierrosta ei ole varmuutta, eikä ultraaminen ole mahdollista, tamma voi tulla tallillemme odottamaan kiiman alkamista. Tamman tulisi olla oriin luona koko kiiman ajan, mielellään jo hieman etukäteen ennen odotettua kiimaa ja se haetaan kotiin aikaisintaan kun kiima on varmasti ohi. Astuttamisvuonna oriille maksetaan astutusmaksu (vuonna 2019 astutusmaksu 0 €!), sekä hoitopäivistä sen mukaan kuinka kauan tamma on oriin luona. Hoitopäivien lisäksi tammanomistaja voi ostaa tallilta mm. palvelut kavionvuoluun tai kenkien irroittamiseen. Mikäli tamma tarvitsee vierailunsa aikana eläinlääkäriä, kulut laskutetaan tamman omistajalta. 

Hoitopäivämaksuun kuuluu kiiman tarkkailu, astutusten hoito ja valvonta, tarha, karsina, esikuivattu säilöheinä tai kuivaheinä, suola ja kivennäinen. Emme pidä vieraita poneja laitumella, joten mikäli tamma on laiduntanut, se kannattaa totuttaa kuivaan heinään ennen oriin luo tuloa. Mikäli tamma saa väkirehua korsirehun lisäksi, on omat rehut ruokintaohjeineen tuotava mukana. Varusteiksi tammalle riittää mukaan päitset ja riimu, mikäli tammaa on loimitettu, sille tulee tuoda mukana omat loimet. Ota mukaan myös tamman rekisteritodistus, jotta tamma voidaan tunnistaa, rekisteritodistusta ei kuitenkaan jätetä oriin pitäjälle. Tamman haltijalla on oltava tammaan omistus- tai hallintaoikeus ja se on pyydettäessä voitava todistaa. 

Astutus- ja hoitopäivämaksut, sekä muut mahdolliset kulut maksetaan tammaa haettaessa käteisellä. Summan voi maksaa myös etukäteen tilille. Tammanomistaja saa mukaansa astutustodistuksen vain, jos maksut on maksettu tammaa haettaessa. Astutustodistus (paperinen tai sähköinen) tarvitaan, jotta varsa voidaan ilmoittaa syntyneeksi. Kun varsa syntyy, maksetaan varsamaksu oriin pitäjälle. Varsamaksu maksetaan elävänä syntyneestä, vähintään 10 päivän ikäisestä varsasta. Kun maksu on maksettu, se kuitataan maksetuksi oriin pitäjän toimesta Hippoksen Heppa -järjestelmään, josta tunnistaja saa tiedot rekisteröintiä varten. Jos tamma ei tiinehdy ensimmäiseen kiimaan, sen saa tuoda samana vuonna astutettavaksi uudelleen ilman astutusmaksua. Tällöin maksettavaksi jää vain hoitomaksut ja muut mahdolliset kulut. 

Käytössämme on sähköinen astutuskirjanpito, astutustodistukset ja syntymätodistukset kuitataan Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmään, jolloin paperisia versioita ei välttämättä tarvita. Kirjoitamme astutus- ja hoitosopimuksen tammanomistajien kanssa. Hippoksen sivuilta, osoitteesta www.hippos.fi löydät myös muita tärkeitä tietoja kasvattamiseen liittyen. 

Juuso toivottaa tammat tervetulleiksi tallillemme! 
Copyright ©2019 Mannenratsutila.com, Kaikki oikeudet pidätetään